Bild: Seren Seaborn

 Bild: Seren Seaborn

Intervju

Andreas Ahlqvist

Publicerat 2014.09.11

  • Design
  • Göteborg
  • Grafisk design
  • Integration
  • Intervju
  • Kommunikation
  • Mångfald

Det är valtider, vi lever i The Final Countdown till det som många kallar supervalet. Många försöker nå vår uppmärksamhet och fånga våra röster, både gräsrotsinitiativ och de stora partierna. Andreas Ahlqvist, konstnär och designer verksam i Göteborg, har gjort en poster av sin egen tolkning av den svenska flaggan: Flags of Sweden – där alla flaggor som nu finns i Sverige görs blågula (se bild nedan). Andreas skriver själv: ”Vi som lever här. ALLA vi som lever här. Vi är Sverige. En process i ständig förändring. Vi är rörelse. Vi är falukorv och falafel. Vi är allt som vi varit, men också allt vi vill bli. Sverige är vad vi väljer att det skall vara. Heja Sverige.” Vi tyckte detta var ett intressant initiativ och kollade upp det lite mer med Andreas.

Hej Andreas, vad gör du?
Hej! Just nu Rullar jag posters, lyssnar på politiska debatter och förbereder ett nytt dj-set för min kommande spelning på M2 på fredag.

Hur kom du på idén till flaggpostern?
Postern är en produkt av en reaktion emot dagens nationalistiska neofascism, vilken helt går emot den ideologin som jag själv tro på, nämligen att alla människor är lika mycket värda.

Jag mötte först neofascismen när jag pluggade i Danmark, sen Holland, Sverige och nu senast och starkast vid ett art recidency i Budapest under förra året. Det är när jag på nära håll sett vilket inflytande neofascismen har fått i Ungern, där förtryck, förföljelse och diskriminering av de svaga och minoriteter hör till vardagen, som det blivit omöjligt att inte agera. Eftersom jag använder grafisk kommunikation som verktyg i mitt skapande, blev resultatet den här postern.

Är det en slump att den dyker upp nu precis före valet?
Idén till postern, eller snarare tankarna som yttrat sig i postern har funnits med mig länge och den idén är som sagt en motreaktion emot den frammarsch som neofascismen haft i Europa under de senaste åren.

Jag minns fortfarande tydligt hur jag, när jag 2010 bodde i Köpenhamn och arbetade för Superflex inte kunde förstå hur ett parti som, Dansk Folkeparti kunde ha ett sådant stort folkligt stöd, i mina ögon var de ju ett "rasistparti". På den tiden var jag ganska stolt över att vara svensk eller i alla fall över att inte vara dansk, efter valet de året kände jag mig inte längre riktigt lika stolt. Jag undrar vad det är som driver folk till denna åsiktsförändring? Det enda svaret jag kan komma på är okunskap, ignorans och framförallt rädsla. Om min poster kan hjälpa till att skapa debatt och förståelse runt den utvecklingen, och minska den, hade jag blivit överlycklig.

Ett land kan inte ens existera om det inte vore för att andra nationer, regioner och länder har valt att acceptera dess existens, vilket i sin tur betyder att alla människor, är mer eller mindre delaktiga i att skapa alla länder. Det i sin tur betyder att alla människor på så vis är med till att skapa Sverige och på så vis är en del av Sveriges existens, lika mycket som de är en del av Egypten, Grekland och vilken annan del av världen som helst. För mig är ordet Nation eller Land något förlegat, vi lever i ett komplext globalt samfund, där alla är beroende av varandra och där vi har ett ansvar gentemot våra medmänniskor, oss själva och framtida generationer, oavsätt kön, etnicitet, läggning, tro och ålder. med andra ord tror jag att vi måste göra precis tvärt emot allt det som neofascisten står för.

Kan man påverka politik och samhället som designer?
Absolut.

Vad händer efter valet?
Om man får drömma, en rejäl jäkla förändring, men fokus på alla människors lika värde!

Tack Andreas!

Flags of Sweden. Bild: Andreas Ahlqvist