Intervju

Anna-Stina Lindén Ivarsson?

Publicerat 2010.05.17

    Anna-Stina Lindén Ivarsson är modejournalist och nytillträdd ordförande i Svensk Form Väst. Vi undrade om framtidstankarna och passade på att ställa några frågor.

    Hej, vad gör du Anna-Stina?
    Jag pustar ut efter vårt succéartade blixtevent  " Göteborg goes Milano goes Röhsska" som Svensk Form Väst arrangerade tillsammans med museet i förra veckan. Det kom jättemycket folk - över 200 personer - för titta på möblerna och lyssna på de tolv unga Göteborgsbaserade möbelformgivare som ställde ut på den nyss avslutade möbelmässan i Milano. De gjorde en fantastisk utställning för oss som bara varade i två timmar, kul!

    Vad har den nya styrelsen för planer för Svensk Form Väst nu när du blivit ordförande?
    Vi ska vara med och sätta Göteborg och Västra Götalandsregionen  på den nationella designkartan!  Här finns så mycket bra design och intressanta tankar inom alla områden att lyfta fram, diskutera och visa upp. Genom en massa fruktbara samarbeten (med den konstnärliga fakulteten, industrin, andra institutioner och organisationer etc ...)  hoppas vi kunna var med och stimulera och utmana designklimatet här.  Svensk Form Väst har i sin styrelsen och idéråd en otrolig kompetens och bredd som jag tror kan göra storverk, bara tiden räcker till. Vi är ju en ideell förening. 

    Hur ser egentligen kopplingen mellan regionalföreningarna inom Svensk Form och moderföreningen ut?
    Vår moderförening, Svensk Form, är världens äldsta designförening, den grundades 1845 och hette då Svenska Slöjdföreningen. Idag har Svensk Form har ett regeringsuppdrag att främja svensk design nationellt och internationellt. På huvudkontoret i Stockholm finns en dryg handfull anställda.  Vi andra jobbar ideellt i tolv regionalföreningar som alla relativt självständigt driver sin egen verksamhet för att på olika sätt, stimulera intresset för design och designfrågor.  

    Vilka är de viktigaste frågorna för Svensk Form nu enligt dig?
    Hållbar utveckling och vad designers och kreatörer kan göra för miljöfrågorna, är en av de viktigaste frågorna. Tjänstedesign är ett annat område vi måste titta mer på. Designers ska inte bara göra prylar, det kreativa tänkandet kan användas på andra sätt, för att skapa nya organisationsstrukturer till exempel. Det är ett spännande område. 

    Ok, lycka till!