Foto: Thord Lagercrantz
Intervju
Bengt Delang?
Publicerat 2011.08.26
I våras blev Bengt Delang ny stadsbyggnadsdirektör i Göteborg, staden där stadsbyggnadsfrågor är hetare än en teriyakihäll. Ett av de första stora besluten han har fattat är att ge staden en stadsarkitekt.
Hej, vad gör du Bengt Delang?
Så här direkt efter semestern fokuserar vi bla på att ta fram underlag för budget och produktionsplan 2012. Själv är jag också mycket involverade i rekryteringen av en del nya chefer som pågår nu.
Var det svårt att få igenom tanken en stadsarkitekt bland politikerna?
När jag tillträdde som stadsbyggnadsdirektör fick jag ett uppdrag av nämnden att utreda en funktion som bla skulle kunna ge nämnden och mig ett stöd i utvecklingen av stadsbyggnadsvisionen, initiera och driva stadsbyggnadsdebatten mm. I dialogen med mina medarbetare under utredningen av denna funktion så stod det så småningom klart att det var en stadsarkitekt som vi ville ha. Jag tycker att nämnden har lyssnat på mitt förslag, övervägt det noga och kommit fram till ett mycket bra beslut. Sedan har det säkert inte varit helt lätt för politikerna eftersom det funnits blandade erfarenheter av tidigare stadsarkitekter i Göteborg.
Vad tycker du är viktigast av lokal kännedom och internationell erfarenhet för den blivande stadsarkitekten?
Jag ser nog gärna att det finns en internationell erfarenhet, bl a med tanke på att Göteborg har en tradition av internationella influenser och kontakter. Detta har ju visat sig vara mycket positivt genom åren. Sedan skadar det ju inte om man också har en lokal kännedom om vår stad men detta går ju att skaffa sig. Viktigast är att man har kompetens och ett stort engagemang för uppdraget och Göteborg.
Väntar ni med omfattande planerings- och förändringsarbete till ni har tillgång till den nya kompetensen eller passar ni på nu innan på så ni slipper eventuella diskussioner?
Det är självklart att nya chefer måste få möjlighet att påverka sin egen organisation, men vissa förberedelser behöver ändå göras för att skapa ett bra utgångsläge.
De två senaste stadsarkitekterna har ju avgått i protest. Hur ser du på den risken?
Nu har nämnden gett oss förtroendet att anställa en stadsarkitekt och då är det givetvis viktigt att vi vårdar det förtroendet. Det kommer vi bl a att göra genom att utveckla dialogen med nämnden kring denna nya roll. Syftet är ju att en ny stadsarkitekt på ett mycket positivt sätt skall kunna bidra till en hållbar stadsutveckling i Göteborg.
Ok, tack så mycket och hoppas att allt går bra!