Foto: Lena Falkheden
Intervju
Frans Yserman?
Publicerat 2015.02.19
- Fyrbodal
- Intervju
- Multidisciplinärt
Frans Yserman har just gått i pension som vaktmästare på Gerlesborgsskolan i den konstnärligt präglade byggden Bottna mitt i Bohuslän. Vi vet att Franz bland annat kan bygga fantastiska halmhus och är nyfikna på vad han ska göra nu.
Hej, vad gör du Frans?
Jaha, just nu häller jag på och färdigställer en liten ateljé/lägenhet i en del av ett halmhus.
Grattis till pensionen! Vad ska du göra nu då?
Man tacker. Det känns väldigt ovanligt att inte behöva gå upp tidigt för att ta sig till jobbet. Men jag njuter för fullt av att kunna bestämma över dagarna själv. Och jag har väldigt mycket jag vill göra: snickra, både halmhus och annat som t ex möbler. Jag har hela verkstan full med material som bara väntar på att bli spännande projekt - exempelvis elcyklar jag också bygger.
Kan du inte berätta lite mer om halmhusen, vilka är fördelarna mot vanliga trähus?
Halm är ett fantastiskt bra byggmaterial på många sätt och på landsbygden är det en lokal resurs. I de halmbalshus vi bygger finns en bärande stomme av trä. Halmbalarna fungerar som isolering. Som isoleringsmaterial är halm förhållandevis billigt. En av fördelarna med ett halmhus är just att husen blir välisolerade. Om de putsas invändigt med lerputs så får man också ett mycket bra inomhusklimat.
Finns det nackdelar?
Det största problemet är att byggtekniken inte är ”professionaliserad”. Än så länge är det mycket svårt att hitta bygghantverkare som kan bygga med halm. Vill man ha ett halmhus så måste man engagera sig och lära sig mycket själv. I länder som t ex Danmark, Tyskland och Frankrike har man kommit mycket längre.
Du har valt att bo i Bottna fastän du kommer från Holland, vill du berätta varför?
Ja det var Kärleken! Lena Falkheden, min livskamrat sedan 32 år, lockade mig till Bovallstrand vid Bottnafjorden (där hennes föräldrar har en sommarstuga) i början av 80-talet.
Och för en holländare var detta rena paradiset. Havet, naturen och inte minst trevliga människor. Så vi bestämde oss rätt snart för att leta efter en bostad här i trakten kring Bottnafjorden. Efter några år så hittade vi en gammal lanthandel i Bottna som vi har renoverat och som blivit vårt hem sedan dess.
Hur tror du Bottnabyggden kommer utvecklas framöver?
Jag tror och hoppas att mycket ska hända. I Bottna/Gerlesborg händer det redan så mycket. Här går folk ihop och gör saker tillsammans: vår lokala ICA affär stängdes år 2000. Då bildades en inköpsförening - ett kooperativ - som numera har 180 medlemmar och en egen affärslokal.
Inköpsföreningens medlemmar driver också café och återbruksbutik. Ett annat gäng har gått samman för att odla grönsaker och startat en ’tillsammansodling’. En annan grupp ligger i startgropen för att bygga ett lägenhetshus med ca 12 lägenheter och gemensamma utrymmen.
Gerlesborgsskolan (min gamla arbetsplats) och G2:1 - den ekonomiska förening som äger fastigheten där KKV-b och Bottnafjordens inköpsförening har sina verksamheter - fortsätter att utveckla sina aktiviteter. Vi har en föredragsserie på tema ”omställning”, regelbundna ekomarknader, högsläsningskvällar, Bottna Kulturkyrka, filmvisningar och mycket annat.
Och hela tiden finns det människor som vill flytta hit. Jag hoppas att Bottna/Gerlesborg fortsätter utvecklas som en levande landsbygd där man kan leva ett bra liv och visa på att det finns alternativ till den dominerande storstadsnormen!