Bild: Privat

 Bild: Privat

Intervju

Hej, vad gör du Linus?

Publicerat 2020.06.24

    Linus Lundström driver tillsammans med vännerna Johan Norström och Isak Karlsson den nystartade podcasten Kulturschmultur. Med en nyfiken, humoristisk och respektfull ton utforskar de fin- och fulkulturella händelser ur ett brett perspektiv. Ordet schmultur har de hämtat från en judisk språklig tradition som inom lingvistiken kallas för schm-reduplikation. Genom att använda ett ord två gånger, andra gången med förledet ”schm”, uttrycker man en skeptisk och mer avslappnad inställning till ämnet.

    Hej Linus, vilka är ni och vad gör ni?
    Vi är tre vita, heterosexuella, nördiga män i övre 30-årsåldern som har omfamnat vår inre tonåring igen. Det är inte så gubbigt som det kanske låter. Vi letar gärna efter det icke-vita, postkoloniala, feministiska och queera. Mycket av nördkulturen som vi nostalgiskt återupptäcker luktar unket idag och vi är obarmhärtiga när vi pekar ut det. Vi pratar om det mesta, från den bredaste lördagsunderhållningen på TV till smalt och nördigt, svårt och creddigt. I Kulturschmultur är vi alla lika inför såväl kulturen som schmulturen.

    Hur kommer det sig att ni startade podcasten?
    Kulturschmultur gjordes som en blogg av några vänner för flera år sedan. Efter ett tag lades bloggen ner på grund av bristande intresse. Men så kom en dag när vi insåg att vi pratade alltmer sällan med varandra, trots att vi var så nära vänner. Idén om att Kulturschmultur skulle återuppstå som en podcast hade legat och pyrt väldigt länge, så vi slog slag i saken och återupptog kontakten. Under senhösten 2019 spelade vi in vårt första avsnitt, som handlade om kartor i fantasylitteraturen.

    Hur lever ni i kulturvärlden?
    När vi var yngre läste vi alla otroligt mycket böcker. Vi spelade rollspel, lajvade och startade våra första band tillsammans. Johan och jag harvade på i replokalen rätt länge, men idag är det bara Johan som håller fast vid barndomsdrömmen. Isak är den absolut största kulturkonsumenten av oss tre. Ärligt talat är det nog mest schmultur som Johan konsumerar och jag ligger någonstans där mittemellan.

    Vad gör ni när ni inte poddar?
    Vi arbetar som lärare, filmare och forskare. Johan drömmer fortfarande om att bli rockstjärna, Isak har påbörjat en ny karriär som dansare och jag siktar på att bli självförsörjande.

    Vilka ämnen diskuterar ni i podden, kan ni ge exempel?
    Vi tar oss an vitt skilda ämnen i den allra vidaste definitionen av kultursfären. Vi frågar oss varför reality-tv-succén Så mycket bättre faktiskt är så mycket bättre. Vi diskuterar jungianska arketyper, fascism och dystopiska tv-spel, men gör även intervjuer och personporträtt med faktiska kulturarbetare. Ibland blir det riktigt bra, nästan som en universitetsuppsats på C-nivå! Ibland blir det mest trams. Ibland knackar verkligheten på och något som börjar med ett samtal om fiktion landar i hårda analyser av dagspolitik och historia.

    Vilka tycker du borde lyssna på er podd?
    Jag tänker att det kanske är människor som inte längre har tid att syssla med sina barndomsintressen, som rollspel eller musik, som vill bli peppade på nytt eller behöver en nostalgisk tillflyktsort. De som vill veta hur Kalle Ankas jul använder samma urgamla, förkulturella myter som Shakespeare. Eller de som undrar hur filmen Hot Shots! Höjdarna! med Charlie Sheen är besläktad med den romerska poeten Catullus erotiska diktning. En vän skrev efter några avsnitt: det känns som att sitta i vardagsrummet och snacka med er.

    Vad gör er podd unik och hur skiljer den sig från andra kulturpoddar?
    Vi har utsett oss själva till Årets folkbildare. Det är vi givetvis inte, men vi är bra på att stöta och blöta de ämnen som vi undersöker och hittar ofta intressanta vinklar. Vi är också bra på att inte vara snobbiga. De höga hästarna glömde vi i farstun, som vi för övrigt emellanåt helt saknar. Vill du lyssna på en ingående recension av Hilma af Klint-utställningen på Moderna Muséet i Malmö bör du leta dig någon annanstans, men den kanske nämns i samma andetag som vi pratar om Youtube som kulturfenomen. Eller så citerar vi Torgny Lindgren i ett samtal om levande döda. Bredden och ambitionen att behandla allt vi tar upp med samma öppna sinne gör oss bara möjligtvis unika, men det gör oss tveklöst bra.

    Vad är era mål med podden?
    Först ville vi hitta ett forum där vi kunde fortsätta snacka skit om samma saker som vi snackade skit om som barn och tonåringar: musik, filmer, böcker, rollspel, tv-spel och mycket mer. Vårt nästa mål är att göra det utan att det stjäl tid från familj och ansvar i hemmet.

    Hur ser ni på framtiden?
    Vi vill såklart att folk ska lyssna på podden, helst fler allt eftersom. Det är roligt när någon hör av sig och kommenterar något som vi sagt eller rättar något som vi haft fel om. Vi hoppas att dialogen med lyssnarna ska växa och bli mer levande. I framtiden skulle det vara fantastiskt kul att livepodda från lämpliga tillställningar. Vi hade planerat att göra just det från ”nördkultursmässan” Nordsken i Skellefteå i våras, men den blev tyvärr inställd på grund av covid-19. Men tågen kommer igen och Kulturschmultur tar gärna vagnen till andra spännande evenemang om tillfälle ges!


    Tack Linus!