Bild: Angelica Hvass
Intervju
Hej vad gör du Alejandra Cerda?
Publicerat 2018.08.13
- Hållbarhet
- Intervju
Hållbarhetsinfluencern Alejandra Cerda (Jandi Heart Eco) flyttade till Göteborg för ungefär ett halvår sen. Hon tyckte Göteborg verkade vara en snäll kulturstad med bra möjligheter för frilansare. Med sig tog hon sitt engagemang för hållbarhet, inkludering och samarbete. Nu i höst siktar hon på att växa som influencer, har skaffat PR-agent och fortsätter med sin quest via sociala medier/event för ett hållbart mode och samhälle. Hon har redan hunnit sätta spår i staden genom flera arrangemang och samarbeten med många kreatörer. Vi blev nyfikna på denna kombo av mod, kommersialism och ett tydligt etiskt rättesnöre.
Hej Alejandra, vad gör du?
Hej! Jag sitter och svettas framför datorn och samkör flera projekt samtidigt. Svarar på mejl kring designmarknaden och hiphop-festen jag är med och arrangerar i september, pratar med kollegor i föreningen Omforma och schemalägger kommande blogginlägg. Idag är det full rulle
Hur ser du på dig själv, en kreatör med hållbarhetsdriv eller en hållbarhetsförespråkare som använder sig av kreatörens redskap?
Ärligt talat har alltid sett mig själv som en kulturtant, för det var i den ideella kulturvärlden jag började driva projekt, men nu är jag ju egentligen mer av en frilansande kreatör med en kandidat i socialantropologi. Min bild av mig själv är att jag jobbar med kommunikation utifrån mina värden som är social och miljömässig hållbarhet. Jag gillar att få vara kreativ i ord och foto och diskutera samhällsfrågor på ett mer tillgängligt och inspirerande sätt, typ är minimalism en trend för medelklassen eller faktiskt framtidens livsstil?
Denna sommar har det på olika sätt blivit tydligt hur avgörande viktigt detta med hållbarhet är för att vi ska kunna ha ett stabilt samhälle framöver. Märker du av det i din verksamhet på nåt sätt?
Jag märker att kunskapen kring hållbarhet hos gemene man har ökat under dom fem åren som jag bloggat på temat och att fler och fler ifrågasätter den höga konsumtion vi ägnar oss åt i västvärlden, intresserar sig för minimalism och nu är faktiskt dom flesta oroliga för klimatet. Det är positivt med ett ökat intresse, men det krävs fortfarande ett mycket större och mer organiserat engagemang för att nå en ordentlig förändring.
Är det viktigt att influencers har ett etiskt förhållningssätt, och varför isåfall?
Detta är en intressant fråga jag gärna skulle prata länge om. Bara ordet influencer har väldigt negativa konnotationer för många eftersom det tolkas som en person som lever på att göra tråkig reklam för sunkiga storföretag genom att posera med prylar, men om man ser influencern som en kreatör med en plattform att påverka och inspirera människo mer rättvisande. Överlag tycker det är skitviktigt att influencers har ett etiskt förhållningssätt och tar ansvar för sitt innehåll, men detta måste också sättas i proportion till personens förutsättningar, ofta tycker jag att oproportionerligt mycket ansvar läggs på enskilda influencers, och dom hårdast kritiserade är oftast dom unga tjejerna. Unga tjejer får ta ansvar för väldigt mycket som kanske är utanför deras makt och väldigt lite ansvar läggs på manliga influencers t.ex. Helst skulle jag vilja se ett större ansvar från företagen när det kommer till hållbarhet, och politikerna att stifta lagar som företagen måste följa. Men ja, alla med möjlighet att höras bör använda sin röst på ett medvetet sätt
Vill du dela med dig av några tips på sätt att använda sina plattformar till att skapa en positiv utveckling?
Ja! Det är tydligt att människor längtar efter en personliga berättelser om motgångar och framgångar. Vi har kommit närmare våra idoler, om en så vill, och i och med har många fler möjligheten att stå upp för dom frågor som är viktiga: rättvisefrågor, frågor om feminism, frågor om konsumtion, frågor om välfärd osv. Så mitt tips är att våga vara personlig och våga vara politisk. Alla kan inte gilla oss, men med transparens når du dom som faktiskt bryr sig på riktigt.
Vem/vilka skulle du vilja samarbeta med framöver om du fick önska fritt?
Om jag fick önska helt fritt skulle jag jättegärna samarbeta med föreningar som arbetar med hållbart mode eller sociala hållbarhetsfrågor, även frågor om psykisk ohälsa och arbetsvillkor både bland oss frilansare men även i låglöneländer. Och så gillar jag att jobba med små lokala aktörer som delar mina värderingar och verkar inom minimalism, ekologisk skönhet och liknande. Jag har så många idéer på saker jag vill göra