Bild: Leon Lindgren
Intervju
Hej vad gör du Anders Lindgren?
Publicerat 2017.11.02
- Fyrbodal
- Intervju
- Utbildning
Alldeles i dagarna har Mötesplats Steneby fått en ny verksamhetsledare. Anders Lindgren kommer tidigare från KKN-inkubatorn KLUMP Subtopia i Stockholm. Vad gör då Mötesplats Steneby, denna i den konstnörliga utbildningsvärlden rätt unika plattform? Vi haffade Anders under hans andra vecka på jobbet och ställde några frågor.
Hej Anders vad gör du?
Jag är verksamhetsledare för Mötesplats Steneby på Steneby i Dals Långed
Det var inte jättelängesen du påbörjade din tjänst som ny verksamhetsledare för Mötesplats Steneby. Hur var den första tiden?
Är nu inne på min andra vecka. Fortfarande omtumlande. Det är ju så fantastiskt mycket som händer på Steneby och som Mötesplats är inblandad i. Men det börjar sjunka in nu och jag kan skönja lite konturer. Det har varit väldigt kul att möta människorna på Steneby och få känna av passionen och den sköna drivkraften de har. Mest har jag hängt med Funny Livdotter som jobbar tillsammans med mig på Mötesplats Steneby. Hon håller just nu i höstlovsaktiviteterna på Steneby som lockar de som tycker det är kul med material och verktyg och vad som kan åstadkommas med det. Till och från Steneby och mellan möten har jag njutit av de fina lokalerna och platsen. Stockholmare som jag är sedan många år är det här ett rejält miljöombyte. Inte en packad tunnelbanevagn eller bilkö på Essingeleden så långt ögat når.
Berätta lite om Mötesplats Stenebys verksamhet för den som inte är insatt. Den är ju lite ovanlig för många utbildningar.
En skola bedriver i första hand utbildning och det är något som pågår mellan de som befinner sig på platsen kanske enklast formulerat som mellan lärare och elever men också i sammanhanget platsen ger och de möten som uppstår mellan människorna på platsen och med världen utanför. Mötesplats Steneby skapar kopplingar mellan utbildningarna på Steneby och världen utanför. På så vis får Steneby ännu mer kraft att kommunicera och utveckla samarbeten utanför skolan. Det är bra för människorna på Steneby och för den omgivande världen. Vi vill både skapa goda förutsättningar för eleverna efter skolan och locka människor att börja på Steneby. Vi vill också samarbeta mer med människor, organisationer och företag. Vi tror att detta leder till god utveckling av Dalsland och Västra Götalandsregionen.
Mötet mellan utbildning och omvärld är ju ofta något som brister lite, den "skyddade verkstaden" ersätts av en "iskall verklighet" när skolan tar slut. Vissa klarar det hoppet fint, andra inte. Och vice-versa. Mycket fantastiskt som görs på skolor syns aldrig utåt. Hur tänker du ni kan minska på dessa gränser?
Ja, det finns inte en lösning på det utan massor! Men för att ändå ge ett svar så handlar det för vår del om att stärka människorna som ska göra hoppet. De ska känna mod, lust och glädje att ta steget ut i världen. Hur det ska göras beror på individen. Vi kan medverka till att utveckla förmågorna den enskilde behöver för att klara det. Vi betonar att det inte behöver handla om att göra det själv utan att det i de allra flesta fall är bättre att arbeta tillsammans med andra. I de projekt vi är med och finansierar är det tex. ett krav att ha minst tre samarbetspartners. Sedan försöker vi visa vad konst, design och hantverk är för de som inte har så bra koll på det. För även om vi lägger mest krut på de vi kan nå på Steneby är det förstås bra att det finns en nyfiken beredskap för det utanför Steneby. Vi är tillsammans med de andra dalslandkommunerna med på Bokmässan och har även ett stort engagemang i matfestivalen Glupsk på Dalsland. När allt kommer omkring är inte världen iskall utan i de flesta fall varm och välkomnande. Det gäller att inse det och att känna att en också har något att bidra med.
De olika residencyn som ni erbjuder, kan alla söka dem och när är det isåfall aktuellt?
Vi har två residens och ett stipendium vi kallar idépeng. Steneby AIR är ett residens för verksamma konstnärer; konsthantverkare, designer, arkitekter, författare, scenkonstnärer, filmskapare, matkreatörer, musiker… typ alla som är intresserade av att utveckla och dela ett projekt i Stenebys miljö. Nationella och internationella konstnärer är välkomna att söka. Ansökan vår och höst. Besök www.steneby.se för exakta datum.
De två andra stipendierna är för människor med koppling till Steneby; Residenset Långbron AIR är ett samarbete mellan Steneby och Dalslands kanal AB. Stipendiet innebär ateljévistelse belägen vid Långsbrons sluss där många båtresenärer passerar varje sommar och när kanalbåtarnas passagerare byter mellan båt och rälsbuss. Ateljén/Galleriet kan med fördel användas som exponeringsyta och förväntas hållas öppen för besökare i juli månad och halva augusti. Stipendiet kan sökas av studenter i utbildning på Steneby och ansökan görs på våren. Kolla www.steneby.se för exakt datum. Vi delar också ut något som kallas idépeng. Idépeng är ett stipendium som kan sökas av studenter, alumner eller anställda på Steneby (Stenebyskolan eller HDK vid Steneby). Stödet kan användas för att utveckla en idé, ett projekt, en utställning, produktutveckling eller något annat där det ingår ett samarbete mellan minst tre parter ur kategorierna; utbildning, forskning, näringsliv, offentliga aktörer och civilsamhälle.