Bild: privat
Intervju
Hej vad gör du Joakim Roos?
Publicerat 2018.03.12
- Foto
- Intervju
Bildjournalisten Joakim Roos, med över 30 år i branschen, gav i februari i år ut publikationen The Platz som i ord och bild beskriver en grupp människor som finns i vår omvärld, men som vi kanske inte riktigt ser, nämligen de människor från Rumänien med romsk härstamningslinje som vi nu ser t ex sitta utanför våra mataffärer. Boken handlar om deras bild av sitt liv och sina prioriteringar och den berättar deras historia. Den får många lovord, och vi blev nyfikna på Joakim Roos och tankarna bakom hans berättande.
Hej Joakim, vad gör du?
Just nu läser jag antropologi på Göteborgs Universitet. Sen så har jag kurser i fotografi på Folkuniversitetet. Ett och annat frilansuppdrag som fotograf blir det också. Jag är just 52 år fyllda och började studera förra året. Det är fantastiskt roligt och spännande.
Berätta gärna lite om din bok, vad känner du när du tänker på den?
Boken The Plats är en empirisk berättelse, för att bryta likgiltigheten. Den handlar om en grupp rumänska romer som är här i Sverige för att försöka hitta försörjning. De flesta hamnar i tiggeri. Jag har, utifrån mitt eget synsätt, beskrivit hur de lever när de är här. Det känns bra att ha gjort den. Jag har redan börjat på en uppföljare som är planerad till januari 2019.
Hur har den blivit mottagen bland de som den handlar om?
Den har blivit bra mottagen, men vi gick igenom den under redigeringen tillsammans. Så den kom inte som en överraskning. Vi har haft gott om tid att diskutera innehållet innan den kom till tryck. Det är ett slags ideellt projekt.
Hur kom det sig att du valde just det ämnet att göra en publikation om?
Jag har tidigare gjort reportage om när många Rumäner dök upp här i Sverige. 2009-2013 följde jag några familjer som blev avhysta från Meros camping i Askim. Det resulterade i fotoutställningen ”Att vara rumänsk rom i Göteborg”. Denna gång blev jag inbjuden att hälsa på Adela, som är rumänsk rom, och som då och då tigger i Göteborg. Så jag besökte hennes familj i Rumänien. Efter det så började jag skriva på en historia om hur deras liv ser ut när de är i Sverige och tigger med mera. Hur de blir bemötta av oss som bor här på denna geografiska plats. Det har varit lärorikt. Det finns så mycket fördomar och ryktesspridningar kring dessa människor. Det är tragiskt. Jag vill skapa någon slags förståelse för vad fattiga människor går igenom.
När man kollar på din offentliga fotografsida så har du ett flertal instagramkonton, alla med olika slags innehåll. Ett slags publikationer i sig, med egna historier. Hur förhåller du dig till ämnet berättande?
Jag har ju arbetat som fotograf/journalist i 30 år. Så det har blivit en hel del reportage och fotoprojekt. Jag vill gärna hålla isär historierna och publiserar dem på olika sätt i olika forum. Nu har jag börjat självpublicera böcker. Jag har material till fem stycken som jag kommer arbeta med de kommande åren. The Platz är den första. Sen blir det en om gömda flyktingar, en om stadsdelen Tynnered och en om krigen på Balkan. Jag är obotligt intresserad av olika kulturer och andras livsvärldar. Därav antropologistudierna.
Hur får man tag på boken om man vill köpa den?
Just nu kan man köpa den av mig personligen. Den är på 52 sidor och kostar 135 kronor. Två tredjedelar av den är bilder och en tredjedel text.