Foto: Per Nadén
Intervju
Hej, vad gör du Kia Björling?
Publicerat 2015.10.05
Förra hösten fick Göteborg en filmfestival för arkitekturfilm, ArchFilm. Nu är den tillbaka och öppnar upp för diskussioner och filmvisning mellan 8 och 11 oktober. Nyfikna som vi är ställde vi några frågor till Kia Björling, festivalgeneral för ArchFilm Göteborg som till vardags jobbar som arkitekt på Okidoki Arkitekter som står bakom arrangemanget.
Hej, vad gör du Kia?
Slipar på det sista i programmet inför festivalen i helgen, ser till att vi har tillräckligt med popcorn till popcornmaskinen och peppar inför invigningsfesten!
Kan du inte berätta lite mer om arkitekturfilmfestivalen?
ArchFilm Göteborg är Göteborgs egen arkitekturfilmfestival! Under 4 dagar visar vi ett 15-tal filmer och lyssnar på tre samtal under årets tre högaktuella teman; Betongförorten, Stad & Landsort och Barn & Arkitektur. Bland filmerna hittar man en blandning av spelfilm, dokumentärer och kortfilmspaket. Under samtalen lyssnar vi på bland andra Göran Greider, Suzanne Osten och Clara Bodén i samtal ledda av Sara Wennerblom Arén.
ArchFilm Göteborg organiseras av Archileaks – en öppen plattform för kunskapsutbyte inom arkitektur och stadsbyggnad. Huvudpartners är Okidoki arkitekter samt White arkitekter.
Hur har ni tänkt när ni har valt filmer? Är det någon särskild fråga som ni varit ute efter?
Vi har valt filmer som tillsammans utgör en bredd under de teman vi valt. Filmerna i sig får gärna vara smala, men de ska tillsammans utgöra en bred grund för diskussion. Som exempel kompletterar vi Lgh + bil + allt jag har och äger (Clara Bodéns vackra, nästan poetiska skildring av uppväxten på landsbygden) med Trevligt folk (Filip & Fredriks humoristiska dokumentär om ett somaliskt bandylag från Borlänge). Temat avslutas med en historisk röst i Norrlandsproblemet från 1971 där den pensionerande byggnadsstäderskan Elsa Nordendahl talar om strukturrationaliseringarna som skapat den norrländska avfolkningsbygden.
Vad hoppas ni uppnå med festivalen?
ArchFilm Göteborgs främsta ambition är att bredda diskussionen kring arkitektur, att utgöra en kontaktyta mellan branschen och samhället i övrigt och belysa frågor som annars hålls i slutna rum. Genom att utbilda, engagera och underhålla tror vi att filmen på ett sällsynt direkt sätt berör människor, en avgörande förutsättning för att väcka en fungerande debatt till liv. Film gör det dessutom möjligt att besöka platser som annars är otillgängliga för oss, inte bara geografiskt och i tiden utan även kulturellt och socialt. Vi kan inte tänka oss ett bättre verktyg för att börja prata om de fysiska miljöer vi lever i!
Finns det något av innehållet som du särskilt vill lyfta fram?
Samtalet om betongförorten med efterföljande invigningsfest på Korsettfabriken på fredag 9 okt!
Tack så mycket, och lycka till!