Intervju
Hej vad gör du Ola Nylander?
Publicerat 2017.09.28
- Arkitektur
- Intervju
Chalmers arkitektur har sedan i år en specialavdelning för bostäder, Centrum för boendets arkitektur. Centrumet ska fungera som ett kitt mellan näringsliv och akademi. Och verka för ett bättre boende både genom utbildning, forskning och genom att tillhandahålla mötesplatser för branschen. Mycket intressant i tider av bostadsbrist, framtidsutmaningar och skenande bostadspriser. Och när vi ser hur branschen skriker efter kompetens. Vi haffade professor Ola Nylander för att höra mer om detta.
Hej vad gör du?
Jag är professor i arkitektur på Chalmers. Och sen i januari föreståndare för det nyligen startade CBA, Centrum för boendets arkitektur.
Berätta om Centrum för boendets arkitektur, hur ska samverkan mellan näringsliv och akademi se ut?
Målsättningen för CBA är att genom samverkan med branschen lyfta svensk bostadsarkitektur till internationellt toppnivå. Och inte minst medverka till nya bostäder som främjar hälsa och välbefinnande. Vi vill göra det genom att bland annat öka vår bostadsforskning, men också nyttiggöra redan gjord forskning. Göra den enkelt tillgänglig för arkitekter och planerare. Företag och bostadsorganisationer erbjuds bli medlemmar i CBA och vi utvecklar kunskap tillsammans. Nu är det knappt 20 företag anslutna och det redan innan vi hunnit med att göra någon PR-insats om vår verksamhet.
Intressant med Bostadsdagen ni planerar! Vet ni något om innehåll i dessa och kan vi se fram emot en sådan dag under 2017?
Vi gjorde vår tredje bostadsdag i Göteborg i mars. Intresset var så stort så vi bestämde oss för att göra bostadsdagar tillsammans med andra universitet, ute i landet. I maj var vi i Jönköping. I november gör vi en bostadsdag i Växjö och i januari 2018 en bostadsdag i Stockholm. Vi fångar upp aktuella frågor, presenterar vår forskning och startar samarbeten. Vi bjuder in politiker, som riksdagsledamoten Emma Hult (MP), byggare, planerare mm.
Varför är det viktigt att lyfta fram bostaden som ett speciellt tema?
Bostadsbristen och allt större problem med kvalitet i de bostäder som byggs är bakgrunden till att vi startade CBA. I regeringens bostadspolitik med 70000 nya bostäder årligen talas ingenting om kvalitet eller arkitektur. Med CBA vill Chalmers lyfta fram arkitekturperspektivet och just kvalitet i bostadsbyggandet.
Är vi extra bra på bostäder i Göteborg/Västsverige?
Det händer en del spännande saker i Göteborg. Riksbyggens nya hus BFR Viva på Guldheden exempelvis. Ritat av Malmström och Edström arkitekter. Chalmers har deltagit med forskning genom Anna Braide Eriksson. Det hus som nu byggs har flexibilitet, mötesplatser, solidaritet mm inbyggt från början. Det är ett föredömme.
Kommer ni att utbilda inredningsarkitekter?
Vi har haft den diskussionen och den är fortfarande aktuell nu när det byggs så mycket bostäder inte minst. Får se vad som händer där.