KÅDA. Från vänster till höger: Rasmus Norberg, Laura Blake, Helena Pernow. Fotograf: Jonas-Petter Wallner.

  KÅDA. Från vänster till höger: Rasmus Norberg, Laura Blake, Helena Pernow. Fotograf: Jonas-Petter Wallner.

Intervju

Hej vad gör ni KÅDA?

Publicerat 2018.12.03

  • Fyrbodal
  • Intervju
  • Konst
  • Konsthantverk

Att bli starkare tillsammans, att samarbeta mot ett gemensamt mål. Det nybildade konstnärskollektivet i HDK Steneby går ut starkt med en öppningsutställning redan i december. Vi blev nyfikna på vad de har i tankarna om framtiden, arbete och samarbete.

Hej konstnärskollektivet KÅDA, vad gör ni?
Just nu är vi på tre olika platser. Helena har precis landat i Dalslands skogar igen efter två dagars givande och intensiva seminarier på Konstfack och Iaspis i Stockholm. Temat på seminariet var Curating Craft & Ways of perceiving Craft, vilket passar utmärkt då vi är mitt i processen för vår kommande och första grupputställning med KÅDA i Nya Magasinet i Dals Långed.

Rasmus är kvar i Stockholm och har möten med sponsorer inför sitt projekt att designa avdelningsköket på möbeldesignavdelningen på HDK Steneby. Ett positivt projekt för eleverna på skolan där inredningsbranschen visar intresse och stöttar oss redan i studiefasen.

Laura arbetar just nu med att förbereda sig inför sitt artist talk kommande onsdag, i Dals Långed. Det kommer bli en timmes magi om hur vi kan arbeta mer inkluderande i vårt arbete som konstnärer och hur du bygger och kurerar en utställning ämnad för alla oavsett bakgrund, funktionsvariation eller målsättning.

Var kommer KÅDA ifrån?
KÅDA är ett nyskapat konstnärskollektiv som är baserat i Dalsland. Gruppen består av konstnärer och konsthantverkare som antingen har varit, är eller har någon koppling till HDK Steneby. Idén är att skapa en grupp av och för oss som har en koppling till HDK Steneby som skapar utställningar tillsammans. KÅDA är det som binder oss samman.Tillsammans visar vi att vi finns, är att räkna med och hjälper att lyfta varandras egenskaper till att åstadkomma långt större bedrifter än var för sig. Kort och gott, delad glädje är oändlig glädje.

How long did it take to make? är er första utställning och varje konstnär har kopplat sitt verk till tidsaspekten i skapandet. Vad har ni för olika relationer till tid?
Vi i KÅDA vill med vår första utställning lyfta frågan om tid och skapande. Vi tycker det finns mycket att diskutera kring tidsaspekten i skapande. Dels tror vi att vi som deltar i utställningen har en lite särskild relation till tid och tempo då vi har valt livet i skogen framför livet i staden. Vi vill medvetandegöra hur skapande är tidskrävande, men samtidigt visa en variation i konstnärernas relation till tid. En konstnär kan tillbringa en vecka med att bygga en jigg för ett materialexperiment som sen går åt helvete. En annan kanske gör ett verk på en kvart, men med många år av praktiserande i ryggen och händerna. Det gör det problematiskt att värdesätta konst efter tid. Tanken är inte att enbart lyfta fram bilden, som många redan känner till, om hur konsthantverk tar tid. Det finns en poäng i att också visa många olika förhållningssätt till tid.

Känner man som ung konstnär press på sig att ”skynda sig på”, att producera under tidspress?
Tid är kopplat till pengar, och pengarna är oftast knappa. Pressen att ge snabba leveranser ligger över oss alla i samhället idag. I vår situation nu, när vi bor som vi bor, kanske vi är lite skyddade lite från den hetsen. Här skapar vi oss utrymme att göra, experimentera, testa, misslyckas och testa igen. Fighten för den tiden kommer vi fortsätta ta.