Intervju

Helena Bjarnegård

Publicerat 2009.09.18

    Göteborg fick ganska nyss en ny stadsträdgårdsmästare, vi hörde av oss till henne för att få reda på lite mer.

    Hej, vad gör du Helena?
    Jag arbetar för fullt med att sätta mig in i mitt nya jobb. Det innebär att jag susar runt och träffar mängder med folk, läser in mig på högar av material osv. I helgen förenade jag nytta med nöje och lockade ut min familj i underbara Lärjedalen.....det finns så många vackra platser i vår stad!!!

    Vad vill du med Göteborg som Stadsträdgårdsmästare?
    Locka ut människor i det gröna Göteborg och få dem att gilla och vara stolta över sina parker och naturområden.  För att åstadkomma det måste parker och naturområden vara attraktiva, bjuda på upplevelser och vara olika för att alla skall kunna hitta sin favoritplats. Göteborgarna i fokus! I den nya översiktsplanen pratas om förtätning inom befintliga områden. Då är det extra viktigt att vi vet vilka platser som används och hur de används för att vi ska kunna göra rätt sak på rätt plats.  Något som jag har högt upp på agendan just nu är mötesplatser i staden för människor i alla åldrar men med ett extra tydligt fokus på barn. Det finns bra exempel i många andra kommuner och nu tycker jag att det är dags att vi börjar jobba med frågan här i Göteborg.

    Hur ställer du dig till Guerilla-gardening?
    Jag tycker om privata initiativ och kreativa idéer men också om samarbete, dialog och hänsynstagande. Det bästa är därför att folk hör av sig så att kan vi diskutera idéerna och se till att  vi gemensamt kan hitta en bra lösning för alla. För något är sedan var det t ex några som vill odla morötter i Vasaparken och de fick ok för sitt projekt. Kul tycker jag! Utställningen om allemansrätten på Röda sten i somras väckte många tankar om allas vår rätt till våra gemensamma rum kopplat till allas vårt ansvar för våra gemensamma rum.

    Vad ser du för tendenser och trender för stadsodling?
    Stadsodling är hett just nu! Jag var i New York i höstas och där såg jag grönsaksplanteringar runt gatuträden i Meatpacking district. Helt galet och kul! Det roliga var att planteringarna verkligen var omhändertagna och att man såg att någon faktiskt var ute och vattnade och rensade varje dag. Det gav verkligen en ny dimension åt den annars mycket urbana miljön. Stadsjordsprojektet i Högsbo är ju ett annat exempel där människor som annars aldrig möts driver projektet gemensamt, det har helt enkelt utvecklats till ett stort integrationsprojekt. Det finns mycket att vinna på stadsodling, förutom goda grönsaker.

    Vad ska jag tänka på nu i september med mina egna odlingsambitioner?  
    Skörda alla underbara bär och frukter. Planera för nästa säsong genom att sätta mängder med blomsterlök och njut av de kommande härliga höstfärgerna och den klara luften. Hängmattan kan fortfarande fungera bara man har med sig tillräckligt många filtar.