Intervju

Jasmine Idun Lyman?

Publicerat 2013.01.15

    Jasmine Idun Lyman har många järn i elden. Nu drar hon ihop det sista kring diy days. Vi blev inspirerade och sugna på att förstå mer.

    Hej vad gör du Jasmine?
    Hej! Jag jobbar främst med brobyggande och arkitektur inom film, spel och innovation, men är även utbildad arkeolog, konstnär och curator. Dessutom försöker jag öka värdet på kultur, främja interdisciplinärt samskapande och förbättra förhållandena för kreatörer. Detta gör jag genom kunskapsdelning, varav eventet diy days är mitt främsta projekt just nu, samt genom att använda berättande för social innovation. Och så extrajobbar jag med dans- och eldkonst ibland… men inte ens det räcker för att överleva ekonomiskt i dagens klimat, och det är detta jag tänkte ändra på.

    Kan du inte berätta lite om vad DIY är?
    DIY handlar om att man tar tag i saker och ting själv istället för att vänta på att de vanliga systemen ska göra det åt en. Det kan handla om alltifrån att bygga sin egen dator till att indieproducera ett spel eller en film. Som regissör har jag till exempel gjort flera filmer själv, som visats i bland annat New York och Shanghai, genom att samarbeta med olika personer istället för att vänta på beslut och lägga tid på pappersarbete i den konservativa svenska filmfinansierings- och distributionsdjungeln där ingen vågar satsa på dig om du inte har en känd producent i ryggen.

    Problemet har varit att hitta en balans mellan konstnärlig frihet och att kunna försörja sig när stödsystemen är skapade för fabriksarbetare som jobbar 8-17, har barn och Volvo, typ. Idag börjar det dock ändras och tack vare nyare teknik kan vi skapa egna system och kommunicera världen över. Jag brukar kalla min dator för en förlängning av mina dendriter, som skapar synapser glokalt, det är helt magiskt när man tänker på vilka möjligheter som finns idag, jag har utvecklat projekt med folk som jag aldrig ens träffat fysiskt.

    Och vad är diy days?
    Diy days är en internationellt känd, kostnadsfri mötesplats för kreatörer i alla åldrar. Det är ett endagsevent som är gratis att deltaga i och det belyser hur kreativa människor kan finansiera, utveckla, distribuera och försörja sig som samverkande entreprenörer.

    Vi visar hur man kan använda berättande och korspollinering av idéer som verktyg för att förbättra sociala och kulturella förhållanden och ger besökarna en stor testyta för att presentera och utveckla sina projekt. Vi ger workshops i bland annat transmedia, crowdfunding, storyworldweaving och utbildninghack för barn.

    Lördagen den 2 februari 2013 arrangeras det hela av mitt collaboratory Story architect och det amerikanska företaget Reboot stories i ett innovativt samarbete med Freedomlab future studies, Lindholmen Science Park, Gothenburg Film Studios, VG Regionen Kultur, Göteborgs internationella filmfestival och ett flertal internationella partners.

    Hur uppstod det?
    Diy days grundades av filmskaparen Lance Weiler vid Reboot stories 2007 som ett gräsrotsinitiativ med
    syfte att främja kreativ hållbarhet för innovatörer inom konsten. Lance har designat en mängd innovativa projekt, har beskrivits som en av de 18 som förändrat Hollywood och han undervisar i The art, craft and business of storytelling in the 21st Century på Columbia University.

    Jag hörde talas om konceptet när jag läste crossmedia på Dramatiska Institutet och kände att detta är något som skiljer sig från andra event vilka oftast är dyra att deltaga i samt baseras på envägskommunikation. Efter det tionde diy days som hölls i New York 2012 sprids konceptet nu globalt och det har breddats till att även nå kreatörer långt utanför spel- och filmbranschen. Under eventen deltar en blandning av filmskapare, hackare, spelutvecklare, lärare, forskare, barn, arkitekter, musiker, designers etc.

    Vad är syftet med Diy days?
    Att hjälpa kreatörer skapa hållbarhet, sprida kunskap om nya sätt att kommunicera, finansiera och utveckla projekt, skapa en testyta och social sandlåda och ha kul tillsammans.

    En väldigt viktig del är dokumentation och reflektion över hela processen, därav skapade vi i New York förra året Learn do share, en digital bok och webbresurs som delas gratis och under CC licens. Boken blir en brygga mellan de olika diy days eventen och ger tillsammans med live stream en möjlighet för en global publik att vara ta del av resultaten. Det finns en långsiktig plan om att ta hit eventet årligen och hela tiden utveckla det utifrån deltagarnas behov.

    Hur sätter ni programmet?
    Designen baseras på ett års studier, arbete och samtal av och med kreatörer och innovatörer. Egna erfarenheter av flera transmediaproduktioner och sociala innovationsinitiativ samt en dialog med utbildare, entreprenörer, beslutsfattare m.fl. tillsammans med de finansiella begränsningarna har format programmet. Det har inte varit lätt att få finansiering kan jag ju säga, jag har ännu inte tagit en enda krona i lön för mitt arbete, jag har tappat räkningen på hur många avslag jag fått från Konstnärsnämnden, Kulturbryggan, Gbg stad mfl. och har istället ett stort lån att betala tillbaka efter det här eventet. Det är en ironi att man själv slits ned av det system man försöker förändra, men tack och lov har jag en ganska mörk humor och en stark drivkraft att skapa en bra arkitektur för framtiden. Ser nu fram emot att träffa alla diy days besökarna och börja bygga på denna arkitektur tillsammans! 

    Glöm nu inte att alla är välkomna att inte bara besöka diy days, utan även ta med sina innovationer till en stor upplevelsehall som är till för att fyllas med besökarnas egna projekt. Kontakta mig för att boka plats.

    Ok, tack så mycket!

    ___________________________________________

    Info och biljetter finns på www.gothenburg.diydays.com
    Boken Learn do share finns på www.learndoshare.net
    Jasmine Idun Lyman når du på info@storyarchitects.se