Foto: Sebastian Troedson

 Foto: Sebastian Troedson

Intervju

Katharina Merl?

Publicerat 2015.06.03

  • Design
  • Göteborg
  • Stadsplanering

Stena drar sig tillbaka från östra delen av Masthuggskajen och lämnar ett stort tomrum efter sig. Nu finns möjlighet för alla att komma dit och bygga. Katharina Merl, designer på Boid, är med och håller i trådarna.

Hej, vad gör du Katharina?
Jag är produktdesigner och jobbar framförallt med produktutveckling, grafisk formgivning och strategiskt designarbete. Jag tycker det är roligt att kunna bidra med mina kunskaper i projekt som är nytänkande och utmanande. Jag brinner för design ­­­och tror på att kunna göra skillnad med mitt arbete.

Vad är det som händer på Masthuggskajen då?
BOID har fått i uppdrag att hjälpa företag, konstnärer, institutioner och privatpersoner att engagera sig på Masthuggskajen för att tillsammans skapa en mötesplats för göteborgare av göteborgare. Kajen har en yta på ungefär 7500 kvadratmeter och ligger ett stenkast från Järntorget mellan Rosenlunds båthållplats och Stenaterminalen.

Än så länge har vi planerat för en odlingsförening, en lekplats, offentliga arbetsplatser, en grillplats och ett pop-up galleri som ger möjlighet till utställningar, events och liknande. Vi jobbar också för möjligheten att food-trucks ska kunna ställa sig på kajen så vi vill skapa många sittmöjligheter och rum i rummet. Vi hoppas även på en scen för mindre kulturevent och det kommer att sättas upp bullerplank på vissa ställen som ska hjälpa till att skapa en trygg och omslutande miljö.

Fredag och lördag den 5 och 6 juni kommer vi öppna platsen för första gången för alla som vill vara med och påverka. Vi utmanar företag, skolklasser, föreningar och folk som helt enkelt är intresserade att komma till kajen och gestalta och bygga sin del av platsen. Det finns inga begränsningar så länge man tänker på säkerhet och hållbarhet. Idéerna kan variera ifrån att dekorera staketet eller skapa gatukonst till att jobba med växter, sittmöjligheter, vindskydd eller liknande. Utgå ifrån att man behöver ta med sig eget material till det man vill göra. Glöm inte heller verktyg och fika!

Vill man inte bygga själv men har material hemma som kan vara till nytta, så kan man även donera saker som till exempel trä, jord, växter, krukor och byggmaterial i allmänheten.

Vi är fortfarande på jakt efter fler deltagare som kan visa sitt engagemang för staden, invånarna och dess utveckling. Vill ni engagera er och har något att bidra med? Hör av er! Skicka oss ett mail med vad ni kan bidra med, hur många ni är och ungefär vad ni vill göra.

Tänk om det blir helt kaotiskt och värsta röran?
Som det ser ut idag så är platsen tom och utnyttjas inte. Tills de nya planerna för området är färdiga och byggstarten drar igång vill vi såklart att platsen precis vid vattnet och i hjärtat av stan tillgängliggörs för allmänheten. Visst blir det en yta som blir lite opolerad och collageaktig, men vi inspireras av ställen som man hittar i Berlin eller London där street art, spår av gammal bebyggelse och människorna själva sätter prägeln.

Nice! Men det här med att alla jobbar gratis där… Hur tänker du/ni kring det som kreatör?
Det är inte optimalt att budgeten till projektet är så begränsad som den är. Å andra sidan har det varit roligt att se att det finns ett intresse att engagera sig och satsa tid och resurser, både från privatpersoner och företag. Förhoppningsvist kommer platsen andas denna positiva och öppna attityd.

Är saker väl på gång så kommer det förhoppningsvis finnas möjligheter för ytterligare finansiering och satsningar i framtiden.

Ok. Kan du berätta lite mer om vad BOID gör?
BOID som projektleder projektet är en multidisciplinär designbyrå som utvecklar smarta lösningar för den fysiska såväl som den digitala världen. Vi jobbar med allt från små elektronikprylar till stora interaktiva utställningsprojekt. Som en del av Chalmers Industriteknik befinner vi oss i gränslandet mellan industri och akademi.

Ok, tack så mycket. Ha det så bra!

 

Så här ser en skiss på hur det kan bli ut:
Bild: Boid