Intervju
Maria Svensson?
Publicerat 2010.09.03
Under hösten drar Göteborgsbaserade Culture Clinic igång Creative Generation för att stärka Vitrysk demokratiutveckling genom kreativitet. Vi ville veta mer och tog ett snack med ordförande Maria Svensson.
Hej, vad gör du Maria Svensson?
Jag har bänkat mig på Järntorget och väntar på trevligt sällskap. Många av de personer jag vill och behöver träffa passerar oftast förbi så jag får oerhört mycket gjort här, med datorn framför mig och en ljuvlig kaffe i min hand.
Vad är Creative Generation?
Jag har under många år arbetat med kreativitet som utvecklingsfaktor, särskilt i områden där kreativitet är något som inte uppmuntras utan tvärtom motarbetas. Creative Generation är ett projekt som belyser kreativitetens kraft i en oändligt hopplös stad, nämligen Minsk i Belarus. Där samarbetar min organisation Culture Clinic med Fialta, en grupp unga människor som en dag, efter revolutionen, kommer att ha en viktig roll i återuppbyggandet av en demokrati, efter att ha varit en diktatur under lång tid. Projektet pågår under hösten 2010 med en rad olika aktiviteter; miniprojekt, seminarier, fördjupande kurser samt en blogg där aktiviteterna i projektet presenteras. Målet är att integrera kultur och kreativitet i de metoder som används för att påvisa att de finns valmöjligheter samt att innovativa lösningar kan ha enorm slagkraft.
Och vad är Culture Clinic?
Culture Clinic är en organisation som har hållbar samhällsutveckling som främsta mål. Vi arbetar i gränslandet kultur, demokrati och ekonomisk tillväxt. Vårt kontor är beläget på Järntorget 3 i Göteborg, men vårt arbetsfält är världen. Vi har ett särskilt fokus på de forna sovjetstaterna, men arbetar helt enkelt på de platser där vår kompetens efterfrågas. Under det senaste året har vi utvecklat spännande projekt i Indonesien och samarbeten i en panarabisk kontext, något vi inte gjort tidigare men som är oerhört angeläget. Vi har även konsultverksamhet med fokus på entreprenörskap, metod- och projektutveckling, socialt kapital och CSR. EU-ansökningar har blivit ytterligare en nisch under åren, vi utvecklar och skriver ansökningar åt andra organisationer och myndigheter.
Vad gör ni mer, förutom Creative Generation?
Vi har många spännande, roliga och viktiga projekt på gång just nu.
Under hösten kommer vi att organisera Belarus International Implementors Meeting, en konferens som äger rum två gånger om året men som för första gången kommer att organiseras i Sverige. Vi har ett uppdrag i Ukraina som går ut på att utveckla deras kulturpolicy. Inom ramen för EU’s kulturprogram kommer vi att starta upp ett tvåårsprojekt som involverar sex europeiska länder. De uttryckssätt som ingår där är konst, musik och fotografi. Vi kommer även att fortsätta vårt panarabiska arbete, då i Tunisien men med deltagare från åtta arabiska länder. I Indonesien utvecklar vi våra projektidéer och i Sverige arbetar vi framför allt med olika konsultuppdrag.
På vilket sätt hänger demokrati och kreativitet ihop?
Enklast är det väl att konstatera att demokrati hänger ihop med allt, liksom kreativitet hänger ihop med allt så naturligtvis hänger de ihop med varandra. Konkret och specifikt är dock kopplingen viktigare än att försöka komma undan med en lös filosofisk förklaring. Kopplingen mellan demokrati och kreativitet handlar om hur man genom att tillåta sig tänka obundet kan finna innovativa vägar att förbättra det samhällssystem vi lever i, nämligen demokratin, men också om att utveckla och förstärka processen demokrati.