Bild: Katarina Clase
Intervju
Mia Leterius?
Publicerat 2012.03.20
Vi hörde talas om en flera meter bred glasskiva som specialtransporterades långväga ifrån till Göteborg. Den skulle gå att projicera på, rita på, skriva på. En magisk skärm. Vi tänkte science fiction, men det är det inte såklart utan istället Visual Arena Lindholmen som öppnar i dagarna. Nu är det snart öppet hus, och vi tog tag i Mia Leterius, projektledare på Visual Arena Lindholmen och frågade henne lite mer.
Hej Mia, vad gör du?
Just nu försöker jag hålla i ordning på alla saker som är full gång inför invigningen av Visual Arena Lindholmen nästa vecka. Vi har nyss flyttat in i våra nya lokaler på Lindholmen Science Park lite innan det är riktigt klart, här pågår slutstädning av bygget och installation av tekniken samtidigt som vi möblerar köket och skriver mail och planerar invigningen, dessutom kan vi kolla på film i vår studio lite då och då :-)
Du jobbar med Visual Arena Lindholmen – kan du förklara innehållet och upplägget?
Visual Arena Lindholmen är en satsning på visualisering för aktörer inom alla områden, t.e.x. stadsbyggnad, design, medicin, film, utbildning, turism m.fl. Vi har byggt en mötesplats där vi kan erbjuda användning av dyr teknisk utrustning för de som själva inte har tillgång till sådan.
På Visual Arena vill vi att visualiseringstekniken ska fungera som ett verktyg, att man med hjälp av den kan hitta nya metoder att ta fram innovationer, interagera mellan kompetenser och skapa nya projekt. Vi utgår därför från ett ”hjärta”, vår studio, och runt den byggt en lobby för informella och spontana möten, bokningsbara arbetsplatser samt ett lab där bl.a. forskare och utvecklare från både akademi och näringsliv kommer att sitta gemensamt. I studion finns bl.a. en 268 tum stor bakprojicerad skärm i 4k-upplösning, motion capture-system och horisontella interaktiva ytor.
Visual Arena drivs som ett program inom Lindholmen Science Park och är ett resultat av ett långvarigt samarbete med Center of Visualization. Grundande partners är Göteborgs Stad, Chalmers, Göteborgs universitet och Business Region Göteborg.
Vilka är välkomna att ta del av arenans innehåll och tjänster?
Alla! Vi vänder oss till alla som är intresserade av visualisering, oavsett bransch eller område. Idag finns det sådan här teknik bla. internt på företag, eller inom akademin, men det unika med vår satsning är att vi gör en öppen anläggning där alla som är intresserade kan vara med i vårt nätverk och använda sig av vår utrustning, och samarbeta på arenan, oavsett om man är från akademin, näringslivet eller offentlig verksamhet.
Onsdag-torsdag nästa vecka har ni öppet hus, vad kan vi förvänta oss då?
Då får man ett ordentligt smakprov på vad vi kommer att kunna erbjuda framöver, ca 20 aktörer i vårt nätverk är med och visar upp sina teknologier och sitt sätt att använda sig av visualisering. Vi ordnar flera seminarier där det gemensamma är att alla använder sig av visualisering eller simulering. Parallellt med detta kan man testa olika tekniker själv eller varför inte ta ett möte i vår lobby? Precis alla är välkomna!
Vad kan vi förvänta oss i framtiden av Visual Arena Lindholmen?
Vi kommer att jobba för att vara en aktiv mötesplats för många aktörer. Vi hoppas vi kan bidra till att fler kan få upp ögonen över vad visualisering är och kan vara, hur man kan använda det och blir sugen på mer samarbete. Vi hoppas också att visualiseringsområdet kan få nya inblickar och hittar nya områden att arbeta inom.
Vi vill att man ska kunna komma till oss och utöva sina aktiviteter, slutna eller öppna, och gärna möta nya kontakter som man kan skapa vidare samarbete med. Vi jobbar för att ha en kreativ miljö där det är högt i tak och idéerna ska frodas.
Tack Mia och lycka till!