Bilder: Studio Goja
Arbetsplatsen
Studio Goja
Publicerat 2016.11.04
- Design
- Göteborg
- Intervju
Berätta om Studio Goja och er arbetsplats.
Studio Goja grundades av Ida Liffner och Marthe Roosenboom, illustratörer, formgivare och designpedagoger, examinerade från Masterprogrammet Child Culture Design vid HDK i Göteborg. Studio Gojas design handlar om barn och barns berättande. Inom våra olika projekt experimenteras det vilt med metoder för att lyfta och driva dialog med både barn och vuxna. Studions vision är att använda design för att stärka alla barns alla språk och bygga hållbara arenor för barns egen kultur.
Vi har vår studio i Gårda, i en gammal färg- och kemikalieaffär, som agerat förråd i trettionånting år. Lokalen var i dåligt skick när vi flyttade in, men renoverades tillräckligt mycket för att göra det till en skön arbetsplats där det ändå är helt ok att spilla färg eller skissa upp hinderbanor på betonggolvet. No problemo.
Vad inspireras ni av just nu?
Vi hämtar inspiration i aktualiteten. Speciellt när det handlar om barns delaktighet på låtsas, då börjar blodet koka och inspirationen bubblar upp. Vi inspireras också av barns egen kultur som de har med sig och skapar själva. Leken är vår främsta designverktyg när vi jobbar med barn och det är i leken vi provar idéer och hittar nya.
Hur ser en arbetsdag ut för er?
Vi öppnar dörren och en massa löv som samlats vid tröskeln rasar in med oss, iom Göteborgsblåsten. Vi vattnar våra jämt törstiga växter och kokar vatten till kaffet innan vi tar plats vid vårt stora bord för att beta av mejl som väntar på svar. Inte många av våra arbetsdagar liknar varandra, men i studion jobbar vi mest med planering och förberedelser inför workshops och att formge material till våra olika projekt. Vi har en gammal grön köpmansdisk fylld med material som papper, lim, gummiband, träpinnar och bitar vinyl: allt som en barnkulturdesigner behöver. Mycket av vårt jobb sker också utanför studion, på besök hos kluriga barn runtom i staden eller så är vi och föreläser om vårt arbete med delaktighet i designprocessen för nyfikna vuxna. Arbetsdagen slutar ofta med att någon av våra granntanter sticker in huvudet under kvällspromenaden och undrar om vi inte borde gå hem nu. Då gör vi det.